I 30 år har rådgivere i helse, miljø og sikkerhet bistått aktører i landbruksnæringen i hele Norge. Norsk Landbruksrådgiving (NLR) og Medco dinHMS har et godt og tett samarbeid med å bidra til god bondehelse.

Norsk Landbruksrådgiving (NLR) tilbyr HMS-medlemskap til bønder, og i dag har rundt 9000 bønder benyttet seg av dette tilbudet. Medlemskapet gir bøndene jevnlig informasjon om HMS og tilgang til rådgivere når de trenger det. Dette kan inkludere hjelp med dokumentasjon, støtte under KSL-revisjoner, eller assistanse i krisesituasjoner. Medco dinHMS og NLR har i en årrekke hatt et svært tett og godt samarbeid helt tilbake til 1994.

I tillegg samarbeider NLR med bedriftshelsetjenester som leverer på 175 plasser i hele landet. Årlig gjennomføres det omtrent 2700 helsesamtaler med gårdbrukere.
– Bønder setter pris på å kunne snakke med helsepersonell som har innsikt i landbruk og samtidig kunne få luftet bekymringer. I tillegg observerer HMS-rådgivere risikofaktorer på gården og kobler dette med helsepersonellets fokus, sier Halle Arnes. I tillegg legger han til at bedriftshelsetjenesten spiller en svært viktig rolle i krisesituasjoner, hvis det skulle oppstå noe akutt.

I juni var NLR, HMS-rådgivere og samarbeidspartnere samlet for å feire tre tiår med betydelig forbedring innen helse, miljø og sikkerhet i landbruket. Fra Medco dinHMS deltok Elisabeth Hollås Bomo, daglig leder i Medco dinHMS Trøndelag. Elisabeth i Medco dinHMS har jobbet tett sammen med NLR i 26 av de 30 årene organisasjonen har eksistert.

Elisabeth påpeker at i løpet av denne lange perioden med samarbeid, så ser man at behovene i landbruket også har endret seg fra å omhandle mye omkring fysisk arbeidsmiljø og tilrettelegging, til at det nå er snakk om økonomi, press, samt ensomhet og helseutfordringer knyttet til. Hun påpeker også at uansett hva fremtidens HMS-utfordringer i landbruket blir, så vil ivaretakelse av mennesket være veldig viktig og at vi i Medco dinHMS er klare til å bidra videre.

På bilde; Elisabeth Bomo og Halle Arnes som mottar den vakreste blomsterbuketten, villblomster. En lang flytur gjorde at den i denne omgang var i form av en villblomst-lego. "Villblomster er hardføre og vil stå seg lenge, i dag kan dette være symbolet på det gode samarbeidet vi har hatt over mange år og vil ha i tiden framover", sier Elisabeth Hollås Bomo med et smil.

Les også mer her

Relaterte artikler